Smagen af vand … ?

Hvordan smager vand? Udover at der er stor forskel på vand og vandkvalitet, er smagen af vand faktisk en meget individuel oplevelse. Men når vi tilsætter forskellig smag til vand, kan kvaliteten blive tydeligere.

Det er ikke for sjovt, at folk, der nørder i kaffe eller andre drikkevarer, tænker over vandkvaliteten. For eksempel stjæler kalk en stor del af fornøjelsen ved visse smage. Så det hårde vand med meget kalk er ikke kun hårdt for vores husholdningsmaskiner, men også for smagsoplevelsen. Vand i plastikflasker eller kander kan med tiden komme til at smage af plastikken.

Mineraler eller kemi?
Smagen af vand er ofte smagen af de mineraler, som vandet indeholder. Mineraler som calcium, magnesium og natrium er helt normale i drikkevand og kan enten tilføre en let metallisk eller salt smag. Vand, som har passeret gennem jord med mange mineraler, har en helt anden smag end vand fra jordlag med færre mineraler.

Derimod er klor eller andre kemikalier, der tilsættes for at rense vandet nogle steder, knapt så velkomne. Nogle mennesker opfanger med det samme disse noter af selv små mængder kemikalier i vandet.

God smag med et vandfiltreringssystem
Et system som A2O Pure reducerer på mest effektive vis alle kendte uønskede stoffer i drikkevandet – også partikler, der giver dårlig smag eller lugt til dit vand.

Ved hvilken temperatur foretrækker du smagen af vand?
Temperaturen påvirker også smagen af vand. Du kender det måske fra andre drikkevarer, som smager helt forskelligt alt efter om de er kolde, lunkne eller varme. Mens det kolde vand smager friskt, kan lunkent vand smage mere “støvet” eller “jordet”.

Ligeledes kan vandet optage smag af sine omgivelser. For eksempel kan vand i plastikflasker eller kander med tiden komme til at smage af plastikken. Derfor foretrækker mange at have vand i glas eller rustfrit stål. Blødt vand giver en mere afbalanceret kaffe.

Når vandet skal udvikles til andre drikke
Vandkvaliteten påvirker også det, vi laver med vandet. Kaffe er her et rigtig godt eksempel. For hårdt vand, som indeholder mange mineraler – især calcium – kan skabe en bismag og påvirke aromaen i kaffen. Blødt vand giver en mere afbalanceret kaffe. Te er en lidt mere drilsk størrelse, da nogle teer bliver bedre ekstraheret og giver mere smag ved blødt vand, mens andre fungerer bedst i hårdt vand. Til cocktails og sodavand er rent vand at foretrække, da basen gerne skal være så neutral som muligt i isterninger og til kulsyren.

Smagen af vand
Vidste du, at også din mad påvirkes af vandsmagen? Nogle grøntsager og pasta optager smagen af vand fra det, de koges i, og vandkvaliteten kan desuden påvirke glutenudviklingen, når du bager brød, hvilket har betydningen for både smag og tekstur.