Fri fragt på alle ordre | Levering 1-2 hverdage | 2 års garanti på alle produkter | Kontakt tlf. +45 4499 7272
Find rundt i de forskellige former for vandrensning
Du ved måske allerede, at du vil anskaffe dig et system til at filtrere eller rense dit drikkevand. Men så støder du ind i vidt forskellige maskiner, systemer og metoder. De fleste sælgere fremhæver fordelene og skriver ulemperne med småt, så hvad skal man vide, når det kommer til vandrensning?
Der findes flere forskellige former for vandfiltrering, hver med deres egne fordele og ulemper. Her gennemgår vi nogle af de mest almindelige metoder inden for vandrensning – og hvad du skal vide, når du skal vælge den metode, der passer bedst til dine behov.
Filtrering med aktivt kul
Du har højst sandsynligt set flaskerne med de sorte kulstænger, der især i starten af dette årtusinde prægede de fleste spa- og velvære-etablissementer. Men det er ikke blot pynt. Aktivt kul bruges i mange sammenhænge til at fjerne urenheder fra vand, fordi det har en effekt.
Fordele: Fjerner klor, organiske forbindelser, pesticider og kemikalier. Forbedrer smag og lugt af vandet.
Ulemper: Kan ikke fjerne mineraler, salte, tungmetaller og visse bakterier og vira. Kræver regelmæssig udskiftning/rensning for at forblive effektiv.
Priser fra 200 kroner og op. Vandkander med indbyggede filtre ligger i den lave ende, mens mere avancerede systemer, der kobles på dit aftapningssted er dyrere.
Filtrering med omvendt osmose (RO – reverse osmosis)
For dig, der fulgte godt med i fysiktimen: Du ved godt, hvad omvendt osmose er. For dig, der lige trænger til en genopfriskning: Ved normal osmose bruges en membran til at fordele opløste stoffer jævnt. Ved omvendt osmose bruges membranen, hvor de opløste stoffer ikke kan passere, til at sortere/filtrere stofferne fra vandet. Det kræver et vist vandtryk og giver som regel også et vandspild at bruge denne form for vandrensning.
Fordele: Fjerner de fleste forurenende stoffer, inklusive bakterier, vira, salte, tungmetaller og kemikalier.
Ulemper: Spilder en betydelig mængde vand under filtreringsprocessen. Kan også fjerne nyttige mineraler fra vandet. Kræver regelmæssig vedligeholdelse og udskiftning af filtre og membraner.
Priser fra 2000 kroner og op. Omvendt osmose-systemer er generelt dyrere på grund af deres avancerede filtreringsteknologi.
Vandrensning med ultraviolet sterilisering (UV-stråler)
Som du nok allerede ved, er solens stråler både gavnlige og skadelige. UV-stråler kan for eksempel benyttes til at slå uvelkomne mikroorganismer ihjel således også i forbindelse med vandrensning.
Fordele: Dræber bakterier, vira og andre mikroorganismer uden at ændre vandets kemiske sammensætning eller smag.
Ulemper: Kan ikke fjerne partikler, klor eller kemikalier. Kræver en del elektricitet for at fungere og regelmæssig vedligeholdelse for at sikre, at UV-lampen er effektiv.
Priser fra 1000 kroner og op, som varierer baseret på systemets kapacitet og egenskaber.
Vandrensning med Ionbytnings-filtre
Tilbage til fysiktimen: Ionbytning handler om at bytte uønskede ioner ud med en ion med tilsvarende ladning, som frigives til vandet. Derved fjerner du de uønskede ioner fra vandet – de bytter plads.
Efter en vis mængde vand, skal ionbytteren regenerere, hvilket den typisk gør med et passende stof – f.eks. salt – alt afhængig af hvilken type ionbytter, du benytter. Denne teknologi er almindelig ved blødgøring af vand, men kan også bruges til for eksempel at fjerne tungmetaller.
Fordele: Fjerner hårdhedssalte (calcium og magnesium) samt tungmetaller som bly og cadmium.
Ulemper: Kan ikke fjerne bakterier, vira eller andre organiske forurenende stoffer. Og så kræver ionbytteren regelmæssig genopladning eller udskiftning af materialer til ionbytning.
Priser fra 1000 kroner og op. Prisen varierer afhængigt af filterets kapacitet og hvor mange tungmetaller, det kan fjerne.
Filtrering med keramiske filtre
Ligesom ved aktivt kul virker keramiske filtre ved at have en masse som porer, som opfanger urenheder i vandet.
Fordele: Fjerner bakterier og partikler fra vandet. De keramiske filtre har som regel en lang holdbarhed og kræver ikke så meget vedligeholdelse.
Ulemper: Kan lade mindre partikler og visse kemikalier passere igennem – så som vandrensning kan det blot sænke mængden af uvelkomne stoffer. Skal renses for at forblive effektive.
Priser fra 300 kroner og op. Den mere overkommelige pris afspejler de keramiske filtres manglende evne til at rense helt – men de kan være ideelle til at fjerne nogle bakterier og partikler.
En blanding af flere metoder
Flere af systemerne, som er udviklet til vandrensning, bygger på kombinationer af ovenstående metoder. Således også A2O Pure, der både udnytter kulfiltre og omvendt osmose til at rense vandet.
Det unikke ved A2O Pure er membranen med aquaporiner, der betyder, at den omvendte osmose foregår hurtigere og mere effektivt uden at gå på kompromis med rensningen af vandet. Det betyder også, at der spildes mindre vand i processen. Aquaporiner er i naturen de proteiner, der sørger for, at vand kommer ind i cellerne uden uvelkomne stoffer. Membranen efterligner altså naturens metode.
Økonomi og behov samt vedligeholdelsesudgifter
Hvad du vælger af metode til vandrensning, bør afhænge af hvad dit behov er – er dit drikkevand forurenet, hvilke stoffer drejer det sig om, og hvad er praktisk og indenfor din økonomiske rækkevidde. Her bør du også se på, hvad der er af vandspild, evt. strømforbrug og hvad vedligeholdelse, udskiftning af filtre, materialer eller rengøring koster.
Du kan finde metoder og systemer til vandrensning fra 100 kroner til 30.000 – alle sammen beregnet på hjemmebrug. Kvaliteten af rensningen og vandet, der kommer ud af det, stiger selvfølgelig med investeringens størrelse, men er målet “bare” rent vand, kan du sagtens holde dig under 10.000 kroner.