Fakta om den danske vandkvalitet

Både eksperter og organisationer har de senere år i stigende grad råbt vagt i gevær: Det tidligere så rene danske drikkevand er ikke helt så frit for uønskede stoffer længere. Vi har samlet lidt fakta om den danske vandkvalitet.

Over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer i Danmark er i dag forurenet med rester af pesticider og andre giftstoffer. Samtidig er forurening med PFAS en voksende bekymring. 262 drikkevandsboringer er lukket de sidste 25 år på grund af pesticider, som har betydet, at de ikke længere lever op til kravene for den danske vandkvalitet.

Danmarks største vandværk, HOFOR, får vand fra over 400 forskellige boringer. To ud af tre af disse er forurenet med rester af pesticider og andre giftstoffer. Miljøstyrelsen godkender pesticider, selvom de går i grundvandet. Bare koncentrationerne holder sig under grænseværdierne.

10-15 uønskede stoffer. Så mange forskellige stoffer indeholder nogle boringer. Ingen kender cocktaileffekten eller ved, om de kan forstærke hinandens uhensigtsmæssige virkninger.

Mange vandværker er nødsaget til at blande vand fra forskellige boringer for at fortynde koncentrationen af giftrester til under det maksimalt tilladte, inden de sender vandet ud i vandhanerne. 200.000 hektar. Ifølge Danske Vandværker vil det være nødvendigt at beskytte så meget jord for at sikre grundvandet. Det vil kræve en ændret anvendelse af jorden på mellem 9 og 43 pct. af Danmarks areal – alt efter om anvendelsen kan forenes med beskyttelse af grundvandet eller ej. Skovbrug og økologisk landbrug er eksempler på anvendelse af jorden, der kan forenes med beskyttelse af grundvandet.

Kilder: Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Nu, Danva, Madforlivet.com